2010-11-10 09:07:19• hírek • Blikk

Válságban a szinkron

Anyagi válságba kerültek a magyar szinkronszínészek. A világsztárok magyar hangjai úgy érzik, nem becsülik meg a munkájukat.

Sokan a létfenntartással küszködnek. Szerintük a megrendelők nem a minőségre mennek, hanem arra, hogy minél olcsóbb színészt találjanak. George Clooney magyar hangja, Szabó Sipos Barnabás a sarkára állt, és úgy döntött: ha 25 év után nem tud emelni a gázsiján, akkor inkább felhagy a szakmával. Annak ellenére, hogy egyelőre fogalma sincs, miből fog megélni.

- Egy olyan film után, amelyben George Clooney főszereplő volt, 35 ezer forintot kaptam. 25 év után megtettem a bátor lépést, egy kicsivel magasabb gázsit kértem. Másnap elvesztettem a munkáim felét. A Kecskebűvölők című filmre már azért mondtam nemet, mert ha a képességeimet nem becsülik annyira, hogy jobban honorálják, akkor azt az időt inkább mással töltöm - mondta el Szabó Sipos Barnabás, aki egyebek mellett a Vészhelyzet Ross doktorának a hangját kölcsönözte. - Nem vállalok több szinkronmunkát. Most még nem tudom, miből fogok megélni. Az életem volt a szinkronozás. Ez nem egy hirtelen döntés volt, évekig érlelődött. Nem éreztem már magam hitelesnek, mert ha nem értesz egyet valamivel, akkor nehéz teljes mellszélességgel vállalni.

Kollégái egyetértenek: nehéz megélni a szinkronizálásból. Forgács Gábor beletörődött az alacsony fizetésekbe, mert mint mondja, valamiből muszáj megélni.

- Nem vagyok abban a helyzetben, hogy megsértődjek a gázsik miatt. Hazánkban keveseket értékelnek anyagilag. A tanárok sincsenek megbecsülve, mint ahogy én sem vagyok annyira, amennyire lehetnék. Régen rengeteg haknim volt, most nem vagyok a tévében sem, nincs haknim sem, úgyhogy a szinkron a fő bevételi forrásom. A sárga csekkek jönnek, négy ember függ tőlem, ezért nem tehetem meg, hogy panaszkodjak - mondta el Forgács Gábor.

A Szex és New York Carry Bradshaw-jának magyar hangja, Spilák Klára szintén kilátástalannak látja a helyzetet.

A cikk folytatását a blikk.hu oldalán olvashatják.


Elég volt! Szabó Sipos Barnabás, George Clooney magyar hangja befejezte a szinkronizálást
Elég volt!
Szabó Sipos Barnabás, George Clooney magyar hangja befejezte a szinkronizálást


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: